sobota 25. května 2013

Londýn

Londýn je město, které naprosto miluji. Navštívila jsem ho již čtyřikrát a pořád v něm objevuji něco nového. Když se mi naskytla příležitost, přestěhovat se na 4 měsíce do Anglie, do městečka, které je od Londýna vzdálené pouhých 40 minut jízdy nadzemkou, neváhala jsem a odjela. V dnešním článku bych Vám chtěla dát pár  obecných tipů, pokud se do téhle metropole chystáte. Dneska trochu obecně, příště se vrhneme na nákupní tipy.

Doprava do Londýna
Do Londýna se z ČR můžete nejjednodušeji dopravit samozřejmě letadlem. Ve městě jsou celkem 4 letiště. Nejlevnější letenky nabízí Wizz Air (z Prahy a od letošního roku i z Brna) pokud je objednáte dopředu, může vás jedna cesta vyjít na 600 Kč. Počítejte však s tím, že si zaplatíte za vše – kufr stojí cca 500 Kč, na příruční zavazadlo mají ty nejmenší rozměry, do kterých se vejde akorát kabelka, malý příruční kufřík užtam nenacpete, za ten se platí 270 Kč. I tak je to podle mého pořád super, protože za hodinu a půl, za dobrého počasí i 1 hodinu a 10 minut, už můžete posouvat hodinky a hledat autobus do centra Londýna. Další možností je například doprava autobusy Student Agency, jedna cesta vyjde na cca 950 Kč, ale v autobuse strávíte 24 hodin.


A po Londýně
Z letiště jezdí snad každou chvilku autobusy do centra Londýna i okolních vesniček. Po samotném Londýně pak jezdí 11 linek metra, kterými se dostanete všude. Plánek metra vypadá složitě, ale na každé stanici je vše značené, takže nemůžete zabloudit. Při nástupu do metra téměř nikdo nečeká, ažcestující vystoupí a tak ve dveřích vznikají tlačenice. Pokud se chcete i z dopravního prostředku podívat po městě, není lepší možnost než double deckery neboli dvoupatrové autobusy. Pokud se chystáte v Londýně být víc dní, určitě si prostudujte informace o London Travel Card. Já jsem vždy kupovala jen celodenní jízdenky. Po 9:30 stojí celodenní jízdenka na všech 9 pásem 11,90 liber. Před 9:30 za ní zaplatíte 19,60, což je docela ranec, takže se v klidu nasnídejte a pak vyrazte do města. Pokud se do Londýna chystáte na delší dobu, doporučila bych Vám Oyster Card - elektronickou kartu, kterou dobíjíte buď hotovostí nebo kartou a kde se vám odečítají jednotlivé jízdy.
Vypadá to složitě, ale opravdu tu není těžké cestovat



 Co navštívit
Památek a zajímavostí je v Londýně neskutečné množství a jen těžko je zvládnete za jeden den obejít. Já osobně doporučuji vydat se přes St. James Park po Cestě růží až k samotnému Buckingham Palace, sídlu královské rodiny. Po druhé straně parku dojdete na Trafalgar square, kde kromě neskutečného množství holubů stojí nádherná National Gallery, kde si na své přijdou milovníci umění, blázni jako já se pobaví vystoupeními pouličních umělců před galerií a obejmou pár puberťáků s transparenty Free Hugs. Od Trafalgar square se dejte dolůz kopce po White Hall, kde najdete sídlo Scotland Yard, Horse Parade a dům premíéra na Downing Street číslo 10. Po White Hall se dostanete až k Big Benu – symbolu Londýna. Na druhém břehu Temže stojí Londýnské oko, velké ruské kolo, ze kterého se vám naskytne pohled na celý Londýn. Na druhé straně od Parlamentu je Westminster Abbey – místo, kde se svět naposledy rozloučil s báječnou Lady Dianou, a kde si Kate a William řekli své ano. Další památkou je St. Pauls Cathedral – tady se zase konala svatba Diany a Charlese. Dnes je známá hlavně kvůli Whispering Gallery – tedy šeptajícímu ochozu. Když na jedné straně ochozu zašeptáte něco do zdi, na druhé straně, to uslyší (vyzkoušeno při zájezdu se základní školou a nelichotivé poznámce o našem průvodci). Od katedrály přejděte Temži přes Millenium Bridge a můžete si prohlédnout Shakespearův Globe. Po krátké procházce po břehu řeku, kdy procházíte doky s lodí Francise Drakea, se dostanete k Tower Bridge, dalšímu ze symbolůLondýna a hned na druhé straně mostu je hrad Tower, dřívější sídlo králů, kde jsou uloženy královské klenoty. Pokud plánujete každou památku navštívit, zjistěte si informace o London Travel Pass, s kterým můžete hodně ušetřit.

Big Ben a Houses of Parliament


Double Decker


London Eye


Londýn je také plný galerií a muzeí. Do těch státních je vstupné zdarma, což je perfektní. Mezi nejznámější muzea ovšem patří Muzeum voskových figurín Madamme Tussaud, které najdete na stanici metra Baker street. Vstupné stojí 30 liber, ale můžete využít zvýhodněných balíčků a za 40 liber navštívit muzeum i London Eye.
  
Ubytování
Konkrétní typ ohledně ubytování vám bohužel poskytnout nemohu, bydlela jsem vždy u známých. Oblíbené jsou tu hostely, kde spíte třeba v šestilůžkovém pokoji se společnou koupelnou. Doporučuji server booking.com, kde jsem si při cestách do zahraničí vždy vybrala mě nejvíce vyhovující variantu ubytování.

Stravování
V Londýně najdete snad všechny typy restaurací, od fast foodu po restauraci Jamieho Olivera. Nejtypičtějším jídlem je samozřejmě Fish and Chips – tedy filé s hranolkami, které prodávají na každém rohu. Já nejraději chodím do Čínské čtvrti na All you can Eat, kde se od 5 liber najíte co hrdlo ráčí nebo v Camden Town, kde najdete stánky nejrůznějších kuchyní hned vedle sebe. Podnik, který v Anglii miluji jnejvíc, je restaurace Nando´s, kde mají to nejlepší grilované kuře marinované v omáčce manga a limetky.

 
Navštívili jste anglické hlavní město, chystáte se sem nebo vás naopak Londýn neláká? A co vás tu nejvíce nadchlo?
 
Těším se na Vaše komentáře
 
Evelin

5 komentářů:

  1. tak v Londýně jsem byla zatím 1x, ale určitě to ještě před návratem z Anglie stihnu několikrát s kamarádkou a dalšíma návštěma, co tu budu mít, protože jsem tam nestihla vidět vše, co jsem chtěla. Mám v plánu ještě Buckinghamský palác, Hide park a ostatní parky a Downing Street 21. A dost jsi mě nalákala na whispering Gallery, to jsem vůbec nevěděla (nebo jsem v angličtině na gymplu zrovna úspěšně předstírala pozornost :-)) Já měla bohužel vyloženě škaredé počasí, když jsem tam byla, takže dojmy dost smíšené, ale měla jsem radost alespoň z London Eye - to bylo boží a nelituju těch peněz a hodinové fronty - vyšla na mě zrovna ta jediná červená kabinka, která tam je :-D A jako malá jsem se radovala, že jsem se dostala na Millenium Bridge, který v Harry Potterovi zničili Smrtijedi :) příště si ještě nenechám ujít nástupiště 9 a 3/4. Na Londýnu mi naopak dost vadí, že v centru jsou samé kanceláře, banky, kavárny, ale normální obchody aby člověk pohledal...když člověk neví přesně, kde se ten určitý obchod nachází, tak má smůlu...já takhle hledala bezúspěšně knihkupectví a drogerku a nenašla jsem ani jedno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, už zase jsem napsala Downing Street 21 místo 1O...to už je snad postý, co já s tou 21 pořád mám?? 8-o

      Vymazat
    2. Tak to já jsem už z těch velkých památek stihla vše, jen k tomu postupně přidávám další atrakce jako třeba London Eye, které jsem navštívila až nyní. Nástupiště jsem navštívila nebo spíš tu zeď, na které je to napsané a taky plánuji návštěvu studií, kde se Harry Potter natáčel. Jinak parky v Londýně naprosto miluju, je úžasné jak tam kolem oběda potkáš lidi v obleku sedící na trávě se sendvičem.

      Vymazat
  2. Krásný, Londýn ti závidím! Byla jsem tam 1x a ráda bych se tam v nejbližší době vrátila. Můžu se zeptat, kde pracuješ? Jsi tam jako au-pair? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano jsem tu jako au-pair u známých a bydlím v Amershamu, což je bráno jako předměstí Londýna :)

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře :o)