sobota 22. prosince 2012

Vánoční Tag


Inspirovala jsem se na ostatních blozích, hlavně u Péti a vybrala nějaké otázky a můj vánoční tag je na světě.
1. Oblíbený Vánoční film/pohádka?
U mě jednoznačně Grinch. Ten film miluju, umí někdo snad lepší kreace než Jim Carrey? Mezi oblíbené filmy bych zařadila také Grizwolďáky aneb Vánoční prázdniny, protože ten má ráda celá moje rodina a všichni se na něj každé Vánoce společně díváme.

2. Oblíbená vánoční písnička?
Tyhle Vánoce je to My Only Wish od Britney Spears - slyšela jsem jí pokaždé v Drážďanech a nepřestala si jí celý den zpívat, zastínila i All I want for Christmas is you.

3. Oblíbené vánoční cukroví?
Já na cukroví až tolik nejsem, každý rok ochutnám u všech příbuzných cokoliv, na čem je čokoláda. Doma pečeme tak 8 – 10 druhů, nejradši mám linecké, u nás mu nikdo neřekne jinak než slepované. Nejlepší je pro mě ale domácí Vánočka, tu bych jedla celé Vánoce. Každé ráno jí snídám s máslem, marmeládou a hrnkem kakaa.
4. Máš adventní kalendář?
Ano mám, každý rok. Doma máme od mamky ušitý stromeček a na něm 24 pytlíčku, do kterých nám dává menší sladkosti na každý den. Letos jsme tedy stromeček nenašli, tak máme každý svůj kalendářík koupený. Já mám Milka kalendářík a je výborný.

5. Umělý nebo živý stromek?
Jednoznačně živý, miluji vůni jehličí, umělé stromky mi přijdou hnusné jako košťata. Každoročně máme stříbrný smrček a já bych ho nevyhazovala tak do konce ledna.

6. Oblíbená Vánoční barva?
Červená, zelená a zlatá – to jsou pro mě vánoční barvy, jejich kombinace miluju.

7. Veselá Vánoční příhoda?
Veselou příhodu moc nemám, pro moje rodiče by to určitě byl proces stěhování výše zmíněného domečku ze sklepa přes balkon do přízemí paneláku ve sněhu za 10 minut, abychom se s bráchama napětím nepozabíjeli. Já se o Vánoce nejvíc nasměju, když jde taťka zabíjet kapry – ne není to veselé, ale to byste museli mého obřího tátu vidět, jak si nejdřív s kaprama v koupelně povídá (máme obvykle 2 až 3) pak jednoho vylosuje a přes celý byt se začne ozývat: „Necukej se blbečku, stejně tě musím klepnout." Pak mě také vždycky pobaví mamka, když během rozbalování dárků nenápadně mizí do pokoje a přináší dárky, na které zapomněla a nenápadně je strká pod stromeček.

8. Jak vypadá tvůj Štědrý den?
Ráno vstaneme a ještě v pyžamu si dáme společnou snídani – vánočku a kakao a vánoční cukroví.  Den trávíme u pohádek a chodí k nám také babičky a známí na návštěvu, protože máme s mamkou svátek. Mamka se většinou během dne ztratí a jde balit dárečky ke mně do pokoje. Kolem čtvrté začneme připravovat večeři, salát a polévku děláme už den předem. Postupně se chodíme dávat do gala. Kolem šesté většinou zasedáme k večeři. Po večeři se taťka natáhne v obýváku a předstírá, že jde spát, protože nic dalšího už následovat nebude – a nás to štve i když už jsme skoro dospělí. Pak nanosím s bráškama (ano je jim 17 a 18, ale pro mě jsou pořád bráškové) dárečky od nás pod stromeček a jdeme do pokoje čekat, až ježíšek zazvoní zvonečkem.  Rozdělíme si dárky a vrhneme se do rozbalování a předvádění. Po dárkách se pustí televize – Tři oříšky pro Popelku, Pelíšky a Pretty Woman a postupně se scházíme u stolu na druhou večeři :D Večer k nám ještě vždy přijde od rodičů i můj přítel. Dvakrát jsme byli na půlnoční, ale mě to moc nebere, takže kolem půlnoci do hajan a těšit se na další dny u dalších příbuzných.

9. Co máte ke štědrovečerní večeři?
Tu nejlepší rybí polévku na světě, řízky vepřové a kuřecí, vinnou klobásu, kapra, bramborový salát, vařené brambory. Pro štěstí má být 7 druhů jídla nebo tak nějak, my máme dvě variace řízků a dvě variace přílohy, abychom sedmičky dosáhly, protože kubu a takové věci nejíme.

10. Jaký nejhezčí dárek jsi dostala?
Všechny dárky jsou krásné, když je vybírá někdo, kdo vás má rád a zná vás. Pokud bych ale měla jeden vybrat, byl by to domeček pro panenky, který jsem dostala když mi bylo myslím 8 let k Vánocům. Vyrobil ho taťka s mamkou a byl větší než já (a to dlouhou dobu, měl tak 1,5 m). Naši ho dali na úplně jinou stranu obývacího pokoje, než byl stromeček, takže jsme si ho nikdo nevšimnul, až když už jsem rozbalila všechny dárky, tak mi bylo řečeno, že mám jít a sundat ten ubrus z něčeho obřího v rohu pokoje. Tohle jednou udělám své dceři. Já byla nadšená.

11. Dodržujete nějaké vánoční tradice?
Úplně to nehrotíme, ale nějaké máme, spíš takové zdomácnělé. 7 jídel k večeři, během večeře nikdo nevstává, dáváme si šupinky a drobné pod talíř, a pak je nosíme celý rok v peněžence, občas krájíme jablko. Každoročně nám teta nosí betlémské světlo, ale my ho většinou stejně večer sfoukneme, abychom nevyhořeli. U večeře také prostíráme o jedno místo navíc a  na štědrovečerní stůl dáváme chleba, abychom měli příští rok co jíst.

12. Jak by měl vypadat ideální Silvestr a jak ho budeš trávit doopravdy?
Ideální = velkolepá gala party v NYC ve stylu Gossip Girl, všichni ve velké večerní, popíjelo by se šampaňské a o půlnoci by ze stropu padaly konfety a balónky.
Já budu letos s kamarády na horách, což jsem vždycky chtěla, ale čím víc se to blíží, tím míň se na to těším, nemám ani tušení proč, ale je to tak, snad to nakonec dopadne dobře.

Vánoce jsou pro mě tím nejkrásnějším svátkem, které je pro mě svatý. Miluju je a doufám, že jednoho dne budu vytvářet pro svoje děti tak báječné Vánoce, jaké jsem vždycky měla já.

Přeji Vám všem nádherné Vánoce.

P.S.: Pokud jste také psaly vánoční tag, budu ráda, když mi na něj vložíte odkaz do komentářů. A nezapomínejte na giveaway :)

Vaše Evelin




3 komentáře:

Děkuji za všechny komentáře :o)