pátek 27. července 2012

Letní speciál: Opalování

Počasí se na nás konečně usmálo, venku je krásně a já jsem se rozhodla vytvořit sérii článků letních speciálů a přináším vám první díl - opalování.


Nebudu sem dávat fotky o rakovině kůže, myslím, že jste všechny inteligentní a víte, jak důležité je, chránit svoji pokožku. v souvislosti s tím bych ale chtěla zdůraznit pár věcí, o kterých se v mém okolí mluví. Já osobně miluju opálenou pokožku a neumím si představit, že bych se neopalovala, ale nikdy se neopaluji nenamazaná. Poslední dobou se mi navíc objevuje vyrážka ze sluníčka v oblasti dekoltu, takže tam musím používat nejméně faktor 30 abych nebyla osypaná.


- "Rakovinu kůže u nás v rodině nikdo nemá, takže ani já jí mít nebudu" - tohle je hodně velká pitomost. Ano, pokud se rakovina u vás v rodině objevila, je její riziko vyšší, to ale neznamená, že nemůžete být první v rodině, kdo jí dostane. Zvlášť rakovina kůže je více spojená s tím, jak se o tělo staráte než jaké máte dané genetické předpoklady.


- "Rakovinu můžu dostat jen ze solárka, když se budu opalovat na sluníčku, tak to nevadí" - To jako vážně? Ona ozonová díra a škodlivé záření na sluníčku asi nepůsobí co?!


Ještě bych chtěla podotknout, že urychlovač opalování není to samé, jako opalovací krém - když si pozorně přečtete info na obale, zjistíte, že většina urychlovačů žádný ochranný faktor nemají. Něco jiného jsou ale oleje nebo mléka na opalování, které obsahují i látky, které napomáhají rychlejšímu opálení a zhnědnutí pokožky.


A tady je můj tým opalovacích přípravků pro tohle léto:


Obličej
Ochrana obličeje je obzvláště důležitá. Přiznejte se, kdo by chtěl mít obličej posetý pigmentovými skvrnami nebo chodit se spáleným obličejem rudým jako prasátko? Já používám na obličej speciální krémy, právě jsem dopoužívala opalovací krém určený přímo na obličej od značky L´oreal. Tenhle krém je skvělý, jenže u nás už jsem viděla jen faktor 50 místo 30 a to se mi na můj obličej, který se neopálí ani s faktorem 6 zdálo opravdu hodně. Krém ale působí proti vráskám i pigmentovým skvrnám. Já na ně netrpím, ale mamča i teta bohužel jo a tenhle krém si moc chválily. Mamce za minulé léto nepřibyla v obličeji jediná pigmentová skrvnka :) Teď používám cestovní balení krému na obličej i tělo od Garnier SPF 30, který jsme dostali jako dárek k nákupu v Rossmannu. Je lehký, takže se rychle vstřebává a dá se používat i pod make-up. V létě ho používám místo klasického krému každý den, i když se zrovna nejdu opalovat. Slunečním paprskům jsme přece vystaveni i při cestě na autobus do práce. Nezbytný je taky balzám na rty s ochranným faktorem, já mám tento od značky Sun Dance. Je trošku hutnější než třeba jelení lůj, ale nádherně voní po vanilkovém pudinku.




Na tělo nejraději používám tělové oleje ve spreji. Minulý rok jsem měla olej od Garnieru s SPF 10, letos jsem si koupila Niveu, která má nižší ochranný faktor, ale já se mažu často, takže na opálenou pokožku mi 6 stačí. Navíc tenhle olej má lepší pumpičku, rychleji se vsákne, ale nechá pokožku krásně hebkou a lesklou - na sluníčku to podle mě vypadá božsky a ještě navíc to zeštíhluje.


Na dovolenou k moři mamča koupila tenhle tělový krém s SPF 30, protože jsme ještě nikdo neměl žádný základ opálení. U moře je nebezpečné to, že většinou krásně fouká vítr a vy nemáte pocit, že vás to sluníčko nějak připaluje, jinak si ale myslím, že pokud nejste opálení, měli byste používat vysoký faktor i u českého rybníka. Tenhle krém je z Rossmanna. Většina lidí tvrdí, že vás ochrání jen krémy z lékárny, ale já si to nemyslím. Dokonce jsem četla i hodně studií a odborných článků, kde krémy testovaly a ty drogérkové značky od DM a Rossmanna byly velice chválené, takže podle mě není nutné dát za opalovák 400 Kč.


Jako poslední bych chtěla říct, že je vcelku jedno, jakou značku si koupíte, dávejte si pozor na to, aby krém obsahoval ochranu UVA i UVB a i u voděodolných opakujte jejich aplikaci po každém koupání.


V dalších letních speciálech se můžete těšit na články jako péče po opalování, péče o vlasy, co s sebou k vodě, letní líčení, kdybyste chtěly něco speciálního, stačí napsat do komentářů, na formspring nebo na mail :)


Vaše Evelin

4 komentáře:

  1. Mě tyhle speciály přijdou jako fajn nápad :) Určitě si ráda počtu :) A víš co? Tohle by se dalo dělat i v zimě ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek! Já osobně značky opalováků moc neřeším, protože se sluníčkem docela kamarádím. Přesto se ale také nikdy nezapomenu natřít, protože ikdyž je slunce schované pod mraky, pořád svítí. Pro mě je ale nejdůležitější si natírat rty, protože zrovna tento týden jsem byla jeden den u jezera a na druhý den jsme měla úplně popraskané rty. Těším se na další články. http://beily-beautyworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, já mám právě problém s dekoltem, musím ho mazat pořád a stejně mi vždycky zčervená a je podrážděný

      Vymazat

Děkuji za všechny komentáře :o)