čtvrtek 10. května 2012

Vstávat a cvičit

V dnešním článku bych vás chtěla seznámit s různými druhy cvičení, které jsem za poslední dobu vyzkoušela, a které mě zaujaly. Dvěma aktivitám se stále věnuji každý týden.

Kruhový trénink
Před nějakou dobou u nás otevřeli fitness centrum jen pro ženy, které se specializuje na kruhový trénink. Jedná se o sérii cvičení na 8 posilovacích strojích a 8 steperech. Nejdříve si tělo zahřejete minutovou chůzí na steperu a pak už každých 30 sekund střídáte stroje  a stepery, přičemž se posouváte dokola po místnosti – kruhový :) Každý stroj je zameřen na jinou partii, jeden posiluje zádové svalstvo, druhý stehna, třetí paže, čtvrtý bříško atd. Během jednoho kruhu tedy zapojíte všechny svaly v tělě a to za cca 10 minut.  Doporučená doba cvičení je 30 minut, tudíž 3 okruhy. Po 30 minutách následuje protažení celého těla, které by se nemělo zanedbávat u žádného cvičení.
Mě kruhový trénink zaujal hlavně tím, že můžete přijít kdykoliv během otevírací doby a po půl hodině vážně odcházíte s pocitem, že jste si skvěle zacvičily. Tento trénink je podle mě vhodný hlavně na zpevnění svalů, což chceme vedle úbytku váhy asi všechny.


Fitness centrum Terezka

Bosu
Bosu jsem dostala od mamky k narozeninám a abychom se naučily správně ho používat, začaly jsme chodit i na skupinové hodiny. Nejdříve byla jedna rychlejší a jedna pomalejší hodina týdně, teď už bohužel hodiny změnily a mají jen ty pomalejší. Rychlejší hodina, bosu cardio, je kombinace cvičení na steperu a aerobikových prvků, ale u všeho používáte bosu, což vám cvičení ztíží. Pomalejší cvičení, bosu core, bych popsala jako kombinaci jógy, pilates a klasického posilování. Tahle verze je zaměřená hlavně na posílení svalů, takže je vhodné jako prevence nebo léčba bolestí zad. Mě osobně bylo bosu na rehabilitaci společně s pilates doporučeno.
Hlavní výhodou cvičení je tedy hlavně to, že zapojíte vnitřní svalstvo, jelikož musíte udržovat rovnováhu. Mě překvapilo jak je těžké udělat na bose klasické sedlehy, na thaiboxu jsme jich dělali třeba 50 za jednu hodinu a tady děláme pouze 3 série po 4 sedlezích a už to je velice obtížné.


Má domácí bosu :)

Thai-box
Thaibox jsem si vybrala jako povinný tělocvik ve škole. Dlouho jsme s kamarádkou přemýšlely, co si vybrat a nakonec vyhrál právě thaibox. Samotný thaibox je nejagresivnější ze všech bojových umění, ale neděste se, tyto hodiny byly upraveny do kolektivní verze  sportu. V hodinách jsme trénovaly stejně jako profesionální thaiboxeři s tím rozdílem, že jsme nikdy nekopali jeden do druhého. Pokud jsme cvičili údery a kopy, bylo to vždy do pytle nebo do lapy, kterou se druhý chránil. Takže zuby nepadaly a krev tekla jen z odřených nohou.

Trénink byl rozdělen co několika částí. Na začátku jsme se pochopitelně rozcvičili, součástí rozcvičky byl běh, sprinty, angličáky a výskoky. Poté následoval trénink technik, tzv. stínování před zrcadlem. Naučili jsme se základy většiny kopů a úderů, které se v thaiboxu používají. Další část hodiny byla věnovaná různým hrám, které měli trénovat naše reakce a rychlost a také posilování. A posilování byla vážná zabíračka, za jeden trénink jsme kromě všeho ostatního udělali i 100 sedlehů. Posledních 15 minut jsme měli k dispozici pytle a nacvičené techniky jsme na nich trénovali. Trénink celkem trval 90 minut, po kterých se vám chce pouze lehnout do postele a tři dny spát.
Pro mě osobně byl thaibox největším záhulem, jaký jsem kdy zažila. Už během prvních deseti minut jsem byla zpocená jak jinde nejsem ani po hodině. Tréninky jsem navštěvovala 2 semestry a po prvním semestru byly vidět úžasné výsledky. Bylo to vážně poprvé co jsem si u zrcadla řekla, že takhle bych chtěla vypadat pořád. Nakonec mi tedy i vyskočila žíla v dekoltu, což mě trochu děsilo, ale postava byla dokonale zpevněná a dokonce i po začáteční celulitidě nebyly po cvičení žádné stopy. Druhý semestr už neměl na moje tělo takový účinek. To bylo nejspíš způsobeno tím, že si tělo na pohyb a nápor zvyklo a nereagovalo tak dobře. Thaibox je zkrátka ideální kombinací cvičení a sebeobrany, jejíž základy by měla trénovat každá z nás. Pokud někde máte možnost, určitě trénink vyzkoušejte.
Povinná výbava na thaibox
A co s sebou vždy nosím na cvičení?
 - lahev s vodou
 - sprchový gel, odličovací ubrousky, termální vodu ve spreji, deodorant, balzám na rty
 - ručník a čelenku

Do budoucna bych moc ráda vyzkoušela nějaký typ jógy, protože se mi líbí celá filozofie spojená s tímto cvičením a v červnu se chystám na 30 dní s Jillian.

A jaké je vaše oblíbené cvičení? Těším se na komentáře

Vaše Evelin

5 komentářů:

  1. Chodím do fitka pravidelně každý den na 2-2,5 hodiny, nejraději mám běžící pás a vibrační plošinu :)

    OdpovědětVymazat
  2. já cvičím power jógu asi 5 let a do teď jsem na nic lepšího nenarazila, takže jí určo vyzkoušej ;) jinak se teď někdy chystám vyzkoušet bikram jógu, tak jsem na to zvědavá =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bikram jógu bych taky ráda vyzkoušela, bohužel u nás v maloměstě není. Na jógu se chystám už jen kvůli tomu, abych se naučila uvolnit se a relaxovat, zatím cvičím jógu jen na Nintendu Wii, ale i tam mě to moc baví :)

      Vymazat
  3. já cvičím to 30 days shred a je to perfektní..sice nedodržuju jídelníček ale fyzička se mi velice zlepšila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny komentáře :o)